Lično, ja se od 2005. godine hranim hranom biljnog porekla, a od 2012. godine svežim voćem i povrćem uz umerene količine semenki i orašastih plodova. Iako sama za sebe biram svežu biljnu hranu jer shvatam da je to ishrana za koju je prilagođen ljudski organizam svojom anatomijom i fiziologijom, ne mogu a da ne primetim dezinformacije koje kruže.

Kako se na primer tipično predlaže da se jede meso životinja ako želite da budete snažni, pa zatim da se pije mleko ako želite da imate jake kosti, tako sam od pojedinih edukatora o sirovoj ishrani čula da se kroz sirovu ishranu postiže veća fleksibilnost tela. A čak i da se kroz post na vodi postiže veća fleksibilnost tela.

Moram da se nasmejem na sve ove tvrdnje – pa, šta je sledeće? Da treba da jedete nečije oči ako želite bolji vid, ili nečiji mozak ako želite da budete pametniji? 😅

Sve ovo tvrdnje su naučno neosnovane i namaju logike sa stanovništa fiziologije i anatomije tela. Ni jedan aspekat fitnesa – snaga, kondicija, brzina, eksplozivnost, osećaj za ravnotežu, koordinacija pokreta i fleksibilnost, NE može da se postigne kroz neku specifičnu ishranu.

Svaki aspekt fitnesa se mora zaslužiti vežbanjem specifičnih vežbi za postzanje tog specifičnog apsekta fitnesa.

Tako na primer, ako želite da postignete snagu, neophodno je da radite specifične vežbe za postizanje snage, sa specifičnim brojem ponavljanja i težinama tegova, kao što je na primer 1 ponavljanje mrtvog dizanja sa maksimalnom težinom tegova. 

Ako želite da postignete kondiciju, neophodno je da radite aerodne vežbe za povećanje izdržljivosti tela, kao što je na primer trčanje.

I tako dalje, isto važi za sve druge aspekte fitnesa – specifične vežbe za postizanje brzine, eksplozivnosti, osećaja za ravnotežu, koordinaciju pokreta, fleksibilnosti…

Međutim… istina je da se kroz povećanu hidrataciju tela postiže povećana hidratacija mišićnih vlakana, a kada su mišići bolje hidrirani, imaju zaista veći stepen elastičnosti.

A hidratacija tela se NE postiže tako što se jede hrana koja dehidrira telo – a to je sva hrana sem svežeg voća i povrća – pa se onda na tu ishranu koja dehidrira telo na silu pije puno vode. Ne, to je pogrešan i neučinkovit način da se ostvari hidriranost tela.

Efektivan način, onaj koji daje rezultate jeste – ishranom koja je prirodno bogata vodom, a to je isključivo ishrana svežom biljnom hranom.

Dakle, kroz sirovu biljnu ishranu se zaista postiže veća hidriranost tela, a tako se indirektno postiže veća elastičnost mišićnih vlakana. Ovo znači da sirova ishrana daje najbolje uslove da se najlefikasnije postigne felksibilno telo kroz specifične vežbe za postizanje fleksibilnosti tela!

Vi isto možete da postignete zavidan stepen fleksibilnosti tela – naučite kako kroz besplatan vebinar

🌟 3 tajne za postizanje fleksibilnog tela dogoročno 🌟

OSLOBODITE SE UKOČENOSTI - BUDITE FLEKSIBILNI

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.