Sirova veganska ishrana tokom praznika: Kako ostati na zdravoj sirovoj veganskoj ishrani tokom praznika

 • Kako da ostanete na sirovoj biljnoj ishrani tokom praznika?

Proteklih 7 dana provela sam na porodičnom putovanju na prelepom ostrvu Tenerife sa 10 članova naše porodice koji se hrane standardnom ishranom, dok seja hranim malo drugačije. Ja sam na biljnoj ishrani od 2005. godine, a na sirovoj biljnoj ishrani od 2012. godine.

Iako se moja ishrana razlikuje od standardne ishrane koju za sebe biraju ostali članovi naše porodice, ova mala (ili da kažem značajna?) razlika me ne sprečava da provodim kvalitetno vreme sa svojom porodicom i stvaram nezaboravne trenutke.

I to je moja poruka koju želim pre svega da prenesem kroz ovu blog objavu:

Ostanite dosledni svojim vlastitim životnim načelima, ali i dalje budite deo porodice uprkos različitim shvatanjima.

Možete videti šta sam tačno jela na ovom porodično-prazničnom putovanju u ovom 1-ominutnom videu:

Pre nego što nastavimo sa ovom temom, hajde da vidimo zašto bi neko uopšte bio zainteresovan da se hrani sirovom biljnom ishranom.

Koje su zdravstvene koristi sirove biljne ishrane?

Sirova biljna ishrana nudi bezbroj zdravstvenih koristi, zbog čega je popularan izbor za one koji traže zdrav način života. Evo ključnih koristi:

 • Bogata nutritivna vrednost 

Konzumacija raznovrsne sirove hrane biljnog porekla osigurava bogat unos esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanta. Ovi nutrienti podstiču opšte zdravlje, podržavaju imuni sistem i pridonose blistavoj koži i kosi.

 • Dobrobit za digestivni sistem

Obilje vlakana u sirovoj biljnoj hrani potpomaže probavu i podržava zdravlje creva. Poboljšana probava može ublažiti probleme kao što su nadutost i zatvor, podstičući ugodniji i efektniji digestivni sistem.

 • Prirodno povećanje energije

Poznato je da sirova biljna ishrana osigurava kontinuirani porast energije. Prirodni šećeri u voću i složeni ugljikohidrati u povrću nude ravnomerno oslobađanje energije, smanjujući zavisnost od prerađene hrane i veštačkim stimulansima.

 • Lako održavanje željene težine

Mnogi pojedinci okreću se sirovoj biljnoj ishrani kao efektnom načinu održanja željene težine. Naglasak na nutritivno bogatoj, niskokaloričnoj hrani pomaže u održavanju zdrave težine, dok obilje vlakana pridonosi osećaju sitosti.

 • Prevencija bolesti

Visoki unos voća i povrća povezan je sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa i određenih vrsta raka. Snažni antioksidansi koji se nalaze u ovoj hrani pridonose zdravlju ćelija i mogu pružiti zaštitu od oksidativnog stresa.

 • Uticaj na ekologiju životne okoline

Usvajanje sirove biljne ishrane u skladu je sa ekološki osvešćenim načinom života. Smanjenjem zavisnosti od hrane životinjskog porekla, pojedinci pridonose očuvanju životne sredine i podržavaju održivu ishranu, osiguravajući da budućnost naše Planete bude čista i zdrava.

Zapamtite, pre značajnih promena u ishrani, posavetujte se  sa zdravstvenim radnikom ili registrovanim dijetetičarom kako biste bili sigurni da su vaše nutritivne potrebe zadovoljene.

Usvajanjem sirove biljne ishrane i zdravog načina života možete transformisati svoje zdravlje na bolje, pružajući sebi put do holističkog blagostanja i pažljivijeg pristupa ishrani.

#sirovabiljnaishrana #sirovaishrana #biljnaishrana #zdravishrana

 • Šta sam ja jela na sirovoj biljnoj ishrani tokom praznika?

Zasigurno, ne jedem iste obroke svake praznične sezone iz godine u godinu, iako moram iskreno reći da su moji obroci generalno vrlo predvidljivi za svaki mesec. Dakle… istina je da je dnevni jelovnik koji ćete videti u ovoj blog objavi uglavnom moj dnevni jelovnik tokom decembra svake godine. Različite nijanse se mogu pojaviti tu i tamo zavisno od toga gde se u svetu tačno nalazim u datom decembru. Ali generalno, manje-više je isto.

Moja ishrana je vrlo jednostavna još od od kada sam prešla na sirovu biljnu ishranu, što je bilo u februaru 2012.

Moj prvi i drugi obrok u danu uvek su, sa vrlo malo i retkim izuzecima, ako ih uopšte ima, mono obroci. Dok se moj treći obrok, večera, obično sastoji od nekoliko različitih vrsta povrća plus nekog izvora masnoće poput avokada, orašastih plodova ili semenki, a ponekad i nešto voća.

 • Šta je to monoobrok?

Monoobrok je jednostavan obrok koji se sastoji od 1 sastojka u kojem osoba jede dovoljno date hrane da zadovolji svoje kalorijske potrebe za taj obrok. Monoobroci su najčešće obroci od 1 vrste nekog voća. Ili hajde ovako da kažem: kako je voće naša prirodna hrana, voće je upravo ta namirnica od koje je najpraktičnije napraviti monoobrok.

Primeri monoobroka:

 • monoobrok od klementina je obrok u kojem jedete samo klementine, ali pojedete dovoljno klementina da se zasitite.
Mono obrok od mandarina ili klementina - ukusan i zdrav obrok koji obezbeđuje hidrataciju tela i nutriente poput vitamina C, antioksidanata i vlakana.
 • monoobrok od banana je obrok u kojem jedete samo banane, ali pojedete dovoljno banana da se zasitite.
 • monoobrok od dinja je obrok u kojem jedete samo banane, ali pojedete dovoljno banana da se zasitite.

I tako dalje… gotovo svako voće može da predstavlja obrok, osim vrlo niskokaloričnog voća, poput bobičavog voća na primer. Zašto?

Zato što biste trebali pojesti neugodno veliku količinu bobičavog voća da biste uneli dovoljno kalorija. Isto važi i za povrće koje je generalno vrlo niskokaloričan izvor hrane.

 • Koje su zdravstvene koristi praktikovanja monoobroka?

Monoobroci znače konzumaciju jedne vrste hrane u obroku i nude određene zdravstvene koristi:

 • Lakoća varenja

Konzumacijom monoobroka pojednostavljuje se varenje hrane, jer se telo fokusira na razgradnju jedne vrste hrane, potencijalno smanjujući digestivni stres.

 • Poboljšana apsorpcija nutrienata

Monoobroci mogu poboljšati apsorpciju nutrienata jer digestivni sistem efektno obrađuje i apsorbuje nutriente iz koncentrovanog izvora.

 • Uravnoteženi nivo šećera u krvi

Konzumacija monoobroka sa niskom količinom masti može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjujući oscilacije koje se mogu pojaviti prilikom konzumiranja složenijih obroka.

 • Poboljšana hidratacija

Neki monoobroci, poput voća bogatog vodom, doprinose hidrataciji zbog visokog sadržaja vode, podržavajući celokupno zdravlje tela.

 • Povećana svest o gladi i sitosti

Konzumiranje monoobroka može pomoći pojedincima da se bolje prilagode telesnim znakovima gladi i sitosti, što ohrabruje svesne izbore u ishrani.

 • Jednostavnost izbora hrane

Monoobroci pojednostavljuju planiranje i pripremu obroka, što olakšava donošenje zdravih izbora hrane i potencijalno smanjuju verovatnoću prejedanja.

Sada ću vam kako je tačno izgledao moj dnevni jelovnik na sirovoj ishrani tokom našeg porodično-prazničkog putovanja u decembru 2023.

 • Šta sam jela za doručak na sirovoj ishrani na našem porodično-prazničkom putovanju?

Prvi obrok mi je bio oko 1 kg klementina, što iznosi oko 500 kCal.

Na slici ispod lako ćete prepoznati moj tanjir na trpezarijskom stolu koji je pun raznih namirnica koje jedu ostali članovi naše porodice.

I odmah da odgovorim na pitanje koje najčešće dobijam: Da li sam požela uzeti neku bar malo neke druge hrane sa tog stola?

Moj iskren odgovor je NE. Iskreno, toliko sam sam uživala u sočnim i slatkim klementinama, da je za mene taj moj obrok od klementina bio najbolji obrok u koji sam mogla zamisliti!

 • Koje su zdravstvene koristi konzumacije klementina?

Klementine, mali i slatki agrumi, nude niz zdravstvenih koristi:

 • Bogatstvo vitamina C

Klementine su izvrstan izvor vitamina C, a tako jačaju imuni sistem, podstiču zdravlje kože i deluju kao snažan antioksidant.

 • Podržavaju zdravlje srca

Sadržaj kalijuma (K+) u klementinama pridonosi održavanju zdravog nivoa krvnog pritiska, podržavajući celokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema.

 • Dijetalna vlakna za zdravlje digestivnog sistema

Uz dobru količinu dijetalnih vlakana, klementine podstiču urednu probavu, pospešuju redovito pražnjenje creva i održavaju creva u zdravom stanju.

 • Antioksidativna svojstva

Klementine sadrže antioksidante, uključujući flavonoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upalne procese u telu.

 • Povećavaju hidrataciju tela

Kako su bogate vodom, klementine doprinose ukupnoj hidrataciji tela, koja je sama po sebi od vitalnog značaja za razne telesne funkcije i zdravlje kože.

 • Niskokalorična hrana

Klementine su niskokalorični obrok, što ih čini izborom bez griže savesti za one koji paze na unos kalorija.

 • Prirodni šećeri za brzu energiju

Prirodni šećeri u klementinama, poput fruktoze i glukoze, daju brz i prirodan porast energije tela.

 • Bogatstvo nutrienata

Klementine sadrže esencijalne nutriente poput beta karotena (prekursora vitamina A), vitamina iz B kompleksa i minerala, koji pridonose celokupnom zdravlju i dobrom osećaju.

 • Šta sam jela za ručak na sirovoj ishrani na našem porodično-prazničnom putovanju?

Drugi obrok za mene je bio oko 1 kg japanskih jabuka, što iznosi oko 700 kCal.

Na slici ispod lako ćete prepoznati moj tanjir. Obično bismo ručali u nekom restoranu jer moja porodica voli da ide u restorane. Najčešće, ne idemo smisleno u restoran samo zbog samog odlaska u restoran. Umesto toga, nakon doručka napuštamo naš smeštaj da bismo posetili neko mesto za razgledanje ili idemo na neku turističku atrakciju, a zatim jednostavno odemo u restoran koji se zadesi da bude najbliže i najpraktičnije mesto u vreme ručka datog dana.

Ja bih samo oprala, osušila i spakovala moje japanske jabuke pre polaska i ponela ih sa sobom u svojoj torbici za hranu.

Kad bismo smo stigli u neki restoran, samo bih ljubazno pitala osoblje da li je u redu da ja jedem moje voće koje sam ponela sa sobom dok sedim za istim stolom sa ostatkom porodice koja će naručiti hranu tom restoranu. U većini restorana do sada dozvolili su mi da jedem moje voće. A još bi mi dali i tanjir i escajg!

Ipak, postoje neki restorani u kojima ova opcija ne dolazi u obzir. U tim prilikama jednostavno sedim sa ostatkom porodice dok oni ručaju, a kasnije jedem svoju hranu u kolima.

 • Koje su zdravstvene koristi konzumacije japanskih jabuka?

Japanske jabuke, sa svojim slatkim i žarkim ukusom, nude niz zdravstvenih koristi:

 • Bogatstvo nutrijenata

Japanske jabuke su dodličan izvor vitamina, uključujući beta karotene (prekursor vitamina A), vitamin C i nekoliko vitamina iz B kompleksa. Takođe sadrže minerale poput kalijuma (K+), mangana (Mn) i bakra (Cu).

 • Dijetalna vlakna za zdravlje creva

Bogate vlaknima, japanske jabuke podstiču uredan rad creva, sprečavaju zatvor i doprinose održanju zdravog crevnog mikrobioma.

 • Antioksidativna snaga

Prepune antioksidanata, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin, japanske jabuke pomažu telu da se bori protiv oksidativnog stresa, potencijalno smanjujući rizik od hroničnih bolesti.

 • Zdravlje srca

Sadržaj kalijuma (K+) u japanskim jabukama podržava zdravlje srca tako što pomaže u regulaciji krvnog pritiska i smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema.

 • Protivupalna svojstva

Određena jedinjenja u japanskim jabukama, poput tanina, pokazuju protivupalna svojstva, potencijalno doprinoseći smanjenju upale u telu.

 • Regulacija telesne težine

Bogate vlaknima i visokim udelom vode, japanske jabuke su zasitna i nutritivna hrana koja može pomoći u regulaciji telesne težine.

 • Poboljšan vid

Prisutnost beta karotena koji se u telu pretvaraju u vitamin A, kao i antioksidanta, podržavaju zdravlje očiju, pridonose poboljšanju vida i smanjuju rizik od degeneracije makule koja se povezuje sa starenjem.

 • Podsticanje imunoloških funkcija

Kombinacija vitamina C i drugih antioksidanta u japanskim jabukama jača imuni sistem, pomažući telu u obrani od infekcija i bolesti.

Volite li japanske jabuke? Ako prvi put čujete za ovo prekrasno voće, preporučujem vam da pročitate OVAJ ČLANAK u kojem ćete saznati sve šta treba da znate o japanskim jabukama.

 • Šta sam jela za večeru na sirovoj ishrani na našem porodično-prazničnom putovanju?

Moja večera se sastojala od sledećih namirnica:

 • 1 velika papaja
 • 3 glavice mlade zelene salate
 • 1 paradajz
 • par malih krastavaca
 • 1 manji avokado

što ukupno iznosi oko 800 kalorija.

 • Moćan enzim papain u papaji

Ključni nutrijent u papaji koji pomaže u razgradnji proteina je enzim koji se zove papain.

Papain je proteolitički enzim, što znači da ima sposobnost varenja odnosno razgradnje proteina u manje peptide i aminokiseline.

Ovaj digestivni enzim posebno pomaže u varenju hrane koja je bogata proteinima i može pomoći osobama koje pate od određenih probavnih smetnji.

 • Moćan vitamin K u salati romana

Jedan od ključnih nutrijenata u salati romana koji je vrlo koristan za zdravlje je vitamin K.

Zelena salata romana posebno je bogata vitaminom K, koji ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, zdravlju kostiju i podržavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

 • Moćan likopen u paradajzu

Ključni nutrijent u paradajzu koji je koristan za zdravlje je likopen.

Likopen je snažan antioksidant zahvaljujući kojem paradajz ima tu žarko crvenu boju. Povezuje se sa raznim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje rizika od određenih vrsta raka i podržavanje zdravlja srca.

Uz to, paradajz je odličan izvor vitamina C, kalijuma (K) i folata (vrste B vitamina).

 • Hidrirajući krastavci

95% sastava krastavca je voda zahvaljujući čemu su krastavci hrana koja odlično hidrira čitavo telo, uključujući najveći organ tela – kožu. Visok nivo vode koja je bogata mineralima, fitohemikalijama i vlaknima u krastavcu, doprinosi održanju elastične i hidrirane kože. 

Pored pozitivnog uticaja na kožu, kroz visoku hidriranost tela omogućava se pravilan rad raznih telesnih funkcija: regulacija telesne temperature, prenos i dostava nutrienata iz creva do svake ćelije tela i uredan rad ćelijskih aktivnosti.

 • Moćna oleinska kiselina u avokadu

Ključni nutrijenti u avokadu koji su vrlo korisni za zdravlje su mononezasićene masti.

Avokado je bogat mononezasićenim masnoćama, posebno oleinskom kiselinom, koja je poznata po svojim svojstvima da doprinosi zdravlju srca. Ova vrsta zdrave masnoće povezana je sa poboljšanom nivoom holesterola, smanjenjem upalnih procesa u telu i ukupnim zdravljem kardiovaskularnog sistema.

Osim toga, avokado je izvor raznih drugih nutrijenata, uključujući vlakna, kalijum (K), vitamin K, vitamin E i niza antioksidanta.

 • Zaključak

Eto, sad znate tačno šta sam jela u jednom danu na mojoj sirovoj biljnoj ishrani na našem porodičnom putovanju na prekrasno ostrvo Tenerife u decembru 2023.

Kao što ste mogli videti iz videa i slika u ovoj blog-objavi, članovi moje porodice jedu standardnu ishran, s’ tim što moja sestra ne jede meso.

I ovo je moja, verujem najvažnija, poruka koju želim podeliti: neka razlike u ishrani, ili bilo koji drugačiji pogled na neki aspekt života, ne budu razlog da prestanete ići na porodična okupljanja, ili još gore, da se odvojite od onih zabavnih trenutaka kada svi sede za istim stolom.

 • Da li ste usamljeni na sirovoj ishrani?

Vi se hranite drugačije od ostatka vaše porodice ili prijatelja? Pa šta? To NIJE razlog da se osećate, a kamoli, a kamoli da BUDETE sami i usamljeni. Budite deo porodičnih okupljanja, stvarajte zajedničke trenutke za pamćenje, dok istovremeno ostajete dosledni sebi i svojim načelima.

Za vas sam napravila i POKLON koji će vam, nadam se, pomoći u vašim pokušajima da ostanete na sirovoj veganskoj ishrani tokom praznika. Molim vas, preuzmite ovaj poklon od mene za vas preko formulara ispod.

Nadam se da vam je ova blog objava bila od koristi. Recite mi u komentarima ispod, da li se vi hranite isto ili drugačije od ostatka vaše porodice? Kako sprovodite vašu ishranu na okupljanjima?

Hvala vam na čitanju i deljenju ove blog objave!

Za vaše zdrave praznike,
Marina sa Biljne ishrane

Marina sa 'Biljne ishrane' - sertifikovana edukatorka za sirovu biljnu ishranu i zdrav način života. Kao sertifikovana edukatorka za sirovu biljnu ishranu i zdrav način života, Marina pomaže svojim klijentima i pratiocima, da pređu na sirovu biljnu ishranu na proveren i održiv način, uz uključivanje programa vežbanja za dugoročno održanje fizičke forme, kako bi se rešili zdravstvenih problema i izgradili visok nivo zdravlja.

Marina sa Biljne ishrane

Kao sertifikovana edukatorka za sirovu biljnu ishranu i zdrav način života, Marina pomaže svojim klijentima i pratiocima, da pređu na sirovu biljnu ishranu na proveren i održiv način, uz uključivanje programa vežbanja za dugoročno održanje fizičke forme, kako bi se rešili zdravstvenih problema i izgradili visok nivo zdravlja.

Ova objava ima 2 komentara.

 1. Mira Dolušić

  volim raznolikost koju nudiš draga Marina…

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.