Zdrav praznični napitak sa sokom od nara

 • Sok od nara – Zdrav praznični napitak

  Prepustite se prazničnom duhu uz ovaj ukusan i zdrav praznični napitak od nara koji je savršena alternativa za vino. Uz ovaj sok od nara, vaši praznici će biti radosni u zdravlju! Ovo izvrsno piće spaja bogate, oštre ukuse zrelog nara sa daškom sezonskih začina, stvarajući divnu mešavinu koja će očarati vaše nepce.

  Bilo da ne pijete alkohol, ili ste oprezni vozač ili jednostavno tražite jedinstvenu i osvežavajuću opciju, ovaj zdrav praznični napitak od nara idealno je rešenje. Napravljen do savršenstva, ovo bezalkoholno piće pruža sofisticiranu alternativu tradicionalnim vinima, osiguravajući da svako može učestvovati u prazničkom slavlju bez kompromisa.

  Otkrijte užitak ispijanja napitka koji ne samo da nadopunjuje duh praznika, nego nudi i nalet antioksidansa iz žarko crvenih semenki nara. Uživajte u sezoni praznika sa ovim prekrasno napravljenim eliksirom, pažljivo kreiranim da bude zvezda zdravlja svakog svečanog okupljanja.

  Recite zbogom tradicionalnom i prigrlite nesvakidašnje ove praznične sezone. Ulepšajte svoja slavlja uz našu savršenu alternativu za vino – zdrav napitak od nara. Živeli za radosne trenutke i nezaboravne ukuse!

 • Bezalkoholna zamena za vino

Ako ste poput mene, onda volite praznike i sva porodična okupljanja. Želite da učestvujete u svakom trenutku, pa čak i u nazdravljanju, ali… bez kompromisa po pitanju vašeg zdravog izbora sirove veganske ishrane.

Lično, biram da ne konzumiram alkohol bilo koje vrste, a iza ovog mog izbora stoje vrlo jaki razlozi.

Ipak, volim da je i moja praznična čaša napunjena do vrha kao i svačija, tako da kad svi podignu čaše, mogu i ja to učiniti ponosno i samouvereno.

U ovoj blog objavi i videu naučićete kako da napravite savršenu alternativu za vino koja je ukusna, lepo izgleda i, što je najvažnije, zdrava je za vas.

Pripremite se za zdravo nazdravljanje!

Pre nego što sa vama podelim sastojke za ovaj zdrav praznični napitak, hajde da vidimo zašto bi neko uopšte bio zainteresiran da se hrani sirovom veganskom ishranom.

Koje su zdravstvene koristi sirove biljne ishrane?

Sirova biljna ishrana nudi bezbroj zdravstvenih koristi, zbog čega je popularan izbor za one koji traže zdrav način života. Evo najvažnijih koristi sirove biljne ishrane po vaše zdravlje:

 • Bogatstvo nutrienata

Konzumacija raznovrsne sirove hrane biljnog porekla obezbeđuje bogat unos esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanta. Ovi nutrienti podstiču opšte zdravlje, daju potporu imunološkim funkcijama tela i pridonose blistavoj koži i kosi.

 • Bolje varenje

Obilje vlakana u sirovoj biljnoj hrani potpomaže varenje i podstiče zdravlje creva. Poboljšano varenje može ublažiti probleme kao što su nadutost i zatvor, podstičući ugodniji i efektniji digestivni sistem.

 • Prirodno povećanje energije

Poznato je da sirova biljna ishrana osigurava kontinuirani porast energije. Prirodni šećeri u voću i složeni ugljenihidrati u povrću nude ravnomerno oslobađanje energije, smanjujući zavisnost od prerađene hrane i veštačkih stimulansima.

 • Idealna kilaža

Mnogi pojedinci okreću se sirovoj biljnoj ishrani kao efektnom načinu da obezbede idealnu kilažu tela. Naglasak na nutritivno bogatoj, niskokaloričnoj hrani pomaže u održavanju zdrave kilaže, dok obilje vlakana pridonosi osećaju sitosti.

 • Prevencija bolesti

Visoki unos voća i povrća povezan je sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa i određenih vrsta raka. Snažni antioksidanti koji se nalaze u biljnoj hrani pridonose zdravlju ćelija i mogu pružiti zaštitu od oksidativnog stresa.

 • Uticaj na životnu sredinu

Usvajanje sirove biljne ishrane u skladu je sa ekološki osvešćenim životom. Smanjenjem zavisnosti od proizvoda životinjskog porekla, pojedinci pridonose nižem stepenu zagađenja i održivoj ishrani, obezbeđujući okolnosti za zdraviju Planetu.

  Zapamtite, pre značajnih promena u ishrani, posavetujte se sa zdravstvenim radnikom ili sertifikovanim dijetetičarom kako biste bili sigurni da su vaše prehrambene potrebe zadovoljene.

Prihvatanje sirove biljne ishrane i zdravog načina života može biti transformativno, pružajući vam put do holističkog blagostanja i osvešćenog pristupa ishrani.
#sirovabiljnaishrana #sirovaishrana #zdravaishrana

 • Nar – zvezda zdravog prazničnog napitka

Ako pogledate sliku ispod, videćete samu zvezdu recepta za ovaj zdravi praznični napitak. Možete li pogoditi koje je ovo voće?

Naravno, nar!

Međutim, kao što slika pokazuje – svi nutrienti ovog moćnog voća zaključani su u arilima nara.

 • Zašto je bolje da se pije sok od nara nego da se jedu arili nara?

Ukratko:

  Osim ako pažljivo ne sažvaćete svaki aril nara, vaše telo ne može izvući nutrijente koji su zaključani unutar celuloznih zidova arila nara.

Kada arili nara prođu kroz digestivni sistem, a da se prethodno nisu razgradili, u najboljem slučaju samo će proći kroz creva. U najgorem slučaju, mogu se skupiti i uzrokovati crevnu blokadu.

Ispijanje soka od nara osigurava da ćete bez napora dobiti sve nutrijente iz nara.

Molim vas, pročitajte detaljan članak o ovoj vrlo zanimljivoj temi pročitajte OVDE.

 • Koje su zdravstvene koristi pijenja soka od nara?

Pijenje soka od nara može ponuditi niz zdravstvenih koristi zbog bogatog nutritivnog profila ovog žarko-crvenog voća. Evo nekih potencijalnih zdravstevnih koristi:

 • Bogat antioksidantima

Sok od nara prepun je antioksidanata, uključujući polifenole i antocijane. Ova jedinjenja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu, smanjujući oksidativni stres i upalne procese.

 • Zdravlje srca

Studije pokazuju da sok od nara može imati pozitivan efekat na zdravlje srca snižavanjem krvnog pritiska, smanjenjem nivoa holesterola i poboljšanjem ukupne kardiovaskularne funkcije. Antioksidanti u soku od nara doprinose održavanju zdravih arterija.

 • Protivupalna svojstva

Sok od nara sadrži protivupalna jedinjenja koja mogu pomoći u ublažavanju upala u telu. Hronična upala povezana je sa raznim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca i određene vrste raka.

 • Prevencija raka

Neka istraživanja pokazuju da sok od nara može imati antikancerogena svojstva, posebno u usporavanju rasta određenih tumornih ćelija. Međutim, potrebno je više studija kako bi se utvrdili uverljivi dokazi o ovoj, za sada, hipotezi.

 • Poboljšano pamćenje

Postoje dokazi koji ukazuju na to da antioksidanti u soku od nara mogu imati pozitivan efekat na pamćenje i kognitivne funkcije. Pijenje soka od nara može pomoći u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti.

 • Zdravlje zglobova

Sok od nara može imati protivupalne efekte koji pogoduju zdravlju zglobova. Potencijalno bi mogao pomoći u ublažavanju simptoma artritisa i smanjenju bolova u zglobovima.

 • Zdravlje digestivnog sistema

Sok od nara sadrži dijetalna vlakna koja su korisna za zdravlje digestivnog sistema. Može pomoći u sprečavanju zatvora i potpomaže uredan rad creva.

 • Podrška imunološkom sistemu

Sadržaj vitamina C u soku od nara može doprineti zdravom imunološkom sistemu. Vitamin C neophodan je za pravilan rad imunološkog sistema i pomaže telu u borbi protiv infekcija.

 • Sposobnost za vežbanje

Neka istraživanja sugerišu da prirodni nitrati u soku od nara mogu poboljšati sposobnost za vežbanje povećanjem protoka krvi i dostave molekula kiseonika u mišiće, potencijalno smanjujući bol u mišićima.

Važna napomena: Ovde govorim isključivo o sveže ceđenom soku od nara bez aditiva, šećera i ostalih dodataka koji su tipično prisutni u komercijalnim sokovima.

 • Kada je sezona nara?

Vreme sezone nara može da varira zavisno od regije i klime. Generalno, nar je jesenje voće, sa vrhuncenem sezone obično između septembra i novembra u severnoj hemisferi. Međutim, određeni meseci sezone nara mogu varirati zavisno od okolnosti kao što su sorta nara, mesto uzgoja i lokalna klima.

Evo okvirnog vodiča kroz sezonu nara:

 • Sezona nara u severnoj hemisferi

Kasno leto do jeseni (od septembra do novembra): Ovo je najbolja sezona za većinu sorti nara u regijama poput SAD, Evrope i Azije.

 • Sezona nara u južnoj hemisferi

Od proleća do ranog leta (od marta do maja): U zemljama južne hemisfere, kao što su Australija i delovi Južne Amerike, tokom ovih meseci obično je sezona nara.

Važno je napomenuti da su ovo opšti vremenski okviri i da dostupnost nara u vašem lokalnom području može varirati. Nar se često bere kada je dostigao vrhunac zrelosti, a boja ploda se promenila od zelene do tamno crvene ili crvenkasto-ljubičaste, zavisno od sorte.

 • Šta je to presa za nar?

Presa za nar, takođe poznata kao sokovnik za nar, je kuhinjska sprava dizajnirana za ceđenje soka iz nara. Ove prese dizajnirane su za efektno odvajanje soka iz arila nara, pružajući prikladan način uživanja u svežem soku od nara.

Obično se presa za nar sastoji od ručnog mehanizma koji vrši pritisak na nar, ispuštajući sok dok ostavlja semenke i pulpu. Neke opšte karakteristike prese za nar mogu uključivati:

 • Poluga

Ručne prese za nar imaju polugu ili ručni mehanizam koji korisnicima omogućuje pritisak na plod.

 • Činijica za ceđenje

Otvorena polovina nara ili bilo kog citrusnog ploda obično se stavlja u činijicu za ceđenje nara i citrusa.

 • Cediljka ili sito

Mnoge prese za nar dolaze sa ugrađenom cediljkom ili sitom za odvajanje soka od semenki i pulpe, čime se osigurava bistar sok od nara i citrusa.

 • Eletrično ceđenje

Neke moderne prese za nar su električne i imaju električni mehanizam koji pojednostavljuje proces ceđenja soka iz nara. Ove prese mogu imati dodatne opcije poput promenjivih brzina ili različitih postavki za optimalno ceđenje soka.

Korišćenje prese za nar može biti prikladan način za dobijanje svežeg soka od nara bez stresnog otvaranja i čišćenja nara. Važno je da pratite uputstva proizvođača za presu koju vi imate kako biste osigurali efektan i siguran rad.

 • Na čega treba obratiti pažnju prilikom odabira prese za nar?

Prilikom biranja prese za nar, uzmite u obzir sledeće karakteristike prese:

 • koliko je teška presa za nar (dobro je kada je teška, jer to obično znači da je jaka i može slomiti tvrde plodove nara)
 • jednostavnost korištenja
 • lakoća čišćenja
 • da li ispunjava vaše posebne preferitete za ceđenje soka
 • Moje lično iskustvo za presom za nar

Ja sam apsolutno zaljubljena u moju presu za nar. Imam je od 2021. godine. Posebno mi znači koliko je lako napraviti sok od nara i citrusa sa ovom kuhinjskom spravom.

 • Naručite presu za nar

Ako volite nar i želite svake godine uživati u svim hranjivim i ukusnim blagodatima pijenja soka od nara, kao i sokova od citrusa, zaista verujem da će vam biti drago da imate i koristite presu za nar.

Toplo preporučam da uložite u visokokvalitetnu presu za nar. Barem sam ja tako postupila kad sam kupovala presu za nar i mogu vam iskreno reći da se itekako isplatilo!

Čula sam priče kako jeftine prese za nar lako puknu.

Moja presa za nar pokazala je visok nivo snage i izdržljivosti čak i kada sam na njoj cedila neke od najtvrđih plodova nara. Takva presa vam treba!

Uživajte u nutritivnom i ukusnom soku od nara

Naručivanje prese za nar i citrusno voće u Srbiji.
 • A sada… vreme je za recept!

Sok od nara - zdrav praznični napitak

Prepustite se prazničnom duhu uz ovaj ukusan i zdrav praznični napitak od nara koji je savršena alternativa za vino. Uz ovaj sok od nara, vaši praznici će biti radosni u zdravlju! Ovo izvrsno piće spaja bogate, oštre ukuse zrelog nara sa daškom sezonskih začina, stvarajući divnu mešavinu koja će očarati vaše nepce.
Bilo da ne pijete alkohol, ili ste oprezni vozač ili jednostavno tražite jedinstvenu i osvežavajuću opciju, ovaj zdrav praznični napitak od nara idealno je rešenje. Napravljen do savršenstva, ovo bezalkoholno piće pruža sofisticiranu alternativu tradicionalnim vinima, osiguravajući da svako može učestvovati u prazničkom slavlju bez kompromisa.
Otkrijte užitak ispijanja napitka koji ne samo da nadopunjuje duh praznika, nego nudi i nalet antioksidansa iz žarko crvenih semenki nara. Uživajte u sezoni praznika sa ovim prekrasno napravljenim eliksirom, pažljivo kreiranim da bude zvezda zdravlja svakog svečanog okupljanja.
Recite zbogom tradicionalnom i prigrlite nesvakidašnje ove praznične sezone. Ulepšajte svoja slavlja uz našu savršenu alternativu za vino - zdrav napitak od nara. Živeli za radosne trenutke i nezaboravne ukuse!
Vreme za pripremu 30 minutes
Jelo Aperitiv, Piće, Sok
Kuhinja Sirova biljna
Broj porcija 2 čaše
Kalorije 150 kcal

Oprema

Sastojci
  

 • 1 narandža
 • 2 listića francuskog peršuna
 • 2 nara
 • 2 grejpfruta

Uputstva
 

Priprema kocki leda

 • Narandžu dobro pritisnite i zarolajte po dasci za seckanje. Pritisak citrusnog ploda omogućava da se iscedi veća količine soka iz ploda.
 • Nasecite narandžu na pola.
 • Iscedite obe polovine narandže.
 • U 2 kockaste silikonske modlice, na samo dno kao osnovu stavite pulpu narandže, pa na tu pulpu dodajte ili grančicu francuskog peršuna, ili na primer grančicu ruzmarina, ili mirođije, ili listić nane.
 • I zatim napunite silikonsku modlicu sa sokom narandže.
 • Stavite silikonske modlice u zamrzivač na oko najmanje 8 sati da se dobro zalede.
 • Kada su kocke leda gotove, vreme je za pravljenje soka.

Pravljenje soka

 • Nar i grejpfrut dobro pritisnite i zarolajte na dasci za seckanje. Pritisak citrusnog ploda omogućava da se iscedi veća količine soka iz ploda.
 • Nasecite oba nara i oba grejpa na pola.
 • Postavite mernu čašu ispod prese za nar.
 • Koristeći presu za nar, iscedite sve polovine narova i grejpa.

Punjenje prazničnih čaša

 • Stavite kockice leda od narandže i peršuna u praznične čaše.
 • Sipajte sok od nara preko kocki leda u prazničnim čašama.

Podignite čaše i nazdravite u ZDRAVLJE!

 • Uživajte u ovom ukusno, nutritivnom i zdravom prazničnom piću.

Nutritivni profil

Nutrition Facts
Sok od nara - zdrav praznični napitak
Serving Size
 
1 čaša
Amount per Serving
Calories
150
% Daily Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.1
g
Monounsaturated Fat
 
0.1
g
Sodium
 
13
mg
1
%
Potassium
 
618
mg
18
%
Carbohydrates
 
36
g
12
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
30
g
33
%
Protein
 
1.3
g
3
%
Vitamin A
 
35
IU
1
%
Vitamin C
 
84
mg
102
%
Calcium
 
33
mg
3
%
Iron
 
0.5
mg
3
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Hranite se zdravo i ukusno

uz Kulinarski set Biljne ishrane

Nabavite 157 sirovih biljnih recepataKLIKNITE OVDE da naručite
'Kulinarski set Biljne ishrane' - komplet u kojem vi dobijate ukupno 157 ukusnih i zdravih recepata od sveže biljne hrane. Uz ovaj 'Kulinarski set Biljne ishrane', vi dobijate 2 knjige recepata i 2 onlajn programa, kako biste naučili da pripremate svežu biljnu hranu na ukusan i zdrav način.
Ključne reči ceđeni sok, nar, presa za nar, sok od nara
Da li vam se sviđa ovaj recept?KLIKNITE OVDE da ostavite komentar!
 • Da li volite sok od nara?

Kako vam se sviđa ovaj zdrav praznični napitak? Da li volite nar? Ako je odgovor da, recite mi, kako više volite da konzumirate nar: jedući arile nara ili pijući sok od nara? Molim vas, ostavite odgovore u komentarima ispod.

Za vaše ukusne gutljaje,
Marina sa Biljne ishrane

Marina sa 'Biljne ishrane' - sertifikovana edukatorka za sirovu biljnu ishranu i zdrav način života. Kao sertifikovana edukatorka za sirovu biljnu ishranu i zdrav način života, Marina pomaže svojim klijentima i pratiocima, da pređu na sirovu biljnu ishranu na proveren i održiv način, uz uključivanje programa vežbanja za dugoročno održanje fizičke forme, kako bi se rešili zdravstvenih problema i izgradili visok nivo zdravlja.

Marina sa Biljne ishrane

Kao sertifikovana edukatorka za sirovu biljnu ishranu i zdrav način života, Marina pomaže svojim klijentima i pratiocima, da pređu na sirovu biljnu ishranu na proveren i održiv način, uz uključivanje programa vežbanja za dugoročno održanje fizičke forme, kako bi se rešili zdravstvenih problema i izgradili visok nivo zdravlja.

Ova objava ima jedan komentar.

Ostavite odgovor

Recipe Rating
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.