Današnja tema usko je povezno sa lingvističkim konceptom o tome kako jezik, preciznije upotreba određenih reči i struktura rečenica formira način razmišljanja, a odatle, razumevanje i uverenja.

A kako je ovo pre svega mentalan, a tek onda fizički, svet, drugim rečima, svakoj manifestaciji predstoji misao, tako možemo zaključiti kako biranjem misli i reči, biramo manifestacije koje doživljavamo kao deo životnog iskustva.

Da li ste ikada čuli da neki ljudi kažu kako su

 • dobili dijabetes – od koga su ga dobili?
 • imaju problema sa srcem – a da možda njihova srca nemaju problema sa njima?
 • ih je zahvatio virus – da ih nije možda čak i zagrlio?

Ove izjave su dosta česte, a takođe i dijagoze poput dobili ste: povišenu temperaturu / povišen nivo holesterola / povišen nivo krvnog pritiska / bubrežnu insuficijenciju…

Po meni, pobednička izjava ovog tipa je kada neko kaže Imam kandidu. Pa, naravno da imate kandidu! Kandida je gljivica koja je sastavni deo tela svih sisara, živi u vama i sa vama, živi u vašim crevima i krvi i pokušava da vam spasi život kada god su receptori na vašim ćelijama blokirani mastima. (1)

Reći Imam kandidu je isto što i reći Imam pluća, na primer.

Elem, sve izjave ovog tipa, daju osećaj da je dotična osoba žrtva okolnosti. A osoba koja se oseti kao žrtva stavljena je u ranjiv položaj u kojem će najčešće, ili bar isprve, bez mnogo razmišljanja, da pristane na razne terapije, koje se obično nude u sklopu medicinskog postavljanja dijagnoze i terapije. A retko se obelodani činjenica da su sve farmaceutske terapije doživotne, a otrovne.

Evo čisto pitanje, da li poznajete nekog ko je na dugoročnoj terapiji protiv IR, ili ko stalno pije lekove za snižavanje krvnog pritiska, ili kome je uprskos početnom stepenu osteoporoze, zvanom osteopenija, savetovano da se naliva sa još više kravljeg, ili kako ja volim da naglasim kravinog, mleka?

A ako se pođe od pogrešne pretpostavke, stiže se do… tako je, pogrešnog zaključka.

Sada ću ponuditi malo drugačiji pristup zdravlju, obratite molim vas pažnju na reči koje biram i strukture rečenica:

 • Umesto dobili ste dijabetes 2

  Vaše telo je tačno i precizno odreagovalo na višak masti u vašoj ishrani, tako što je nakupilo suvišne masti. Ali, kako vavše telo nema predviđeno skladište za masti, bilo je prinuđeno da ih nakupi u tkivima koje nisu predviđene za nakupljanje masti.

  Ovo i jeste definicija insulinske rezistencije: masti nakupljene u tkivima koje nisu predviđene za nakupjanje masti.

  Pošto znate uzrok, u vašim rukama je moć da otklonite uzrok kroz ishranu svežim voćem i povrćem i redovnu fizičku aktivnost. Vaše telo će tačno i precizno odreagovati na nove okolnosti tako što će otkloniti nakupljene masti iz sada prezasićenih tkiva. (3)

  Ako usvojite predložene izmene u vašu ishranu životne navike, ubrzo će insulinska rezistencija za vas biti stvar prošlosti, a ja vam unapred čestitam.

 • Umesto dobili ste osteoporozu

  Čestitke! Vaše telo pokušava da vas održi u životu, pomislivši: bolje je imati meke kosti nego biti dva metra pod zemljom.

  Kada unesete bilo koju hranu u vaše telo, nakon metaboličkih procesa unete hrane, ostaje pepeo metabolizma u vašoj krvi, koji može biti ili bazan ili kiseo, u zavisnosti od toga da li je određena hrana imala više baznih ili kiselih minerala. 

  Kad god unesete hranu koja sadrži više kiselih minerala, ostaje kiseo peopeo metabolizma u vašoj krvi. Tada, vaše telo pokušava da što brže neutrališe te kiseline sa baznim mineralom kalcijumom, koji izvlači iz vaših kostiju, kako bi vam spasilo život, jer ako pH vrednost vaše krvi padne u kiselu, može doći do kome ili smrti. 

  Sada kada znate uzrok, imate moć da ga otklonite, tako što ćete izbaciti iz svoje ishrane onu hranu koja ima više kiselih minerala – žitarice, meso, mleko i mlečni proizvodi – i fokusirati svoju ishranu oko hrane koja ima više baznih minerala – sveže voće i povrće, uz uvođenje vežbi sa opterećenjem, dakle tegovima, jer to podstiče stvaranje novog koštanog tkiva. (4) (5) (6)

  Ako usvojite predložene smernice u svoj život, vaše kosti će se brzo obnoviti i ojačati, a ja vam unapred čestitam.

 • Umesto dobili ste povišen krvni pritisak

  Vaše telo pokušava da vam spasi život tako što je povisilo nivo vašeg krvnog pritiska. Unutrašnji obim vaših arterija je znatno smanjen usled ishrane koja je bogata mastima, bilo da su zasićene masti životinjskog porekla ili biljne masti iz ulja i margarina, i holesterolom iz hrane životinjskog porekla.

  Dakle, i dalje imate isti broj litara krvi u telu, ali smanjen obim sudova kroz koje ta krvi prolazi. Ovako, krv teže prolazi kroz arterije.

  Zbog ovoga, vaše telo je moralo da povisi krvni pritisak, da vas održi u životu, iako povišen krvni pritisak znači isprcljivanje vitalnih organa poput srca i bubrega.

  Lepe vesti su da je rešenje tako jednostavno i ukusno. Sve što treba da uradite da prekinite tu mukotrpnu borbu vašeg tela sa krvnim pritiskom, jeste da usmerite ishranu ka svežem voćem i povrću. (7) (8) (9)

  Ovako, doćiće do povećanja unutrašnjeg obima vaših arterija i automatski do sniženja krvnog pririska, a ja vam unapred čestitam.

 • Umesto imate problema sa srcem

  Vaše srce ima problema sa vašom ishranom i vašim životnim navikama i to stezanje u predelu miokarda su zapravo vapaji vašeg srca koje vas preklinje da promenite ishranu u smeru ishrane svežim voćem i povrćem, i da uvedete redovno vežbanje, manje stresa i više odmora u život. (10)

  Sada kada znate da vaše srce ima problema sa vama, imate moć da mu pomognete, a vaše srce će vam biti zahvalno i brzo se vratiti zu stanje zdravlja.

 • Umesto dobili ste povišenu temperaturu

  U sredini vašeg mozga nalazi se hipotalamus, koji je takoreći termostat vašeg tela i ima jednu od najinteligentnij funkcija – da istopi natopljene toksine u telu. Hipotalamus stalno nadgleda vaše telo i kada detektuje povišen unos toksina, povisi temperaturu kako bi istopilo te tkosine. (11)

  Najbolje što možete da uradite, jeste da pomognete svom telu u ovoj borbi spavanjem. Prespavajte ovu borbu vašeg tela, jer kada spavate, vaše telo ima priliku da uđe u dublju borbu i da vas brže vrati u zdravlje. Očekujte da ćete se probuditi zdraviji, ja vam unapred čestitam.

  Blick pitanje: zašto deca brže i lakše doblu povišenu temperauru nego odrasili? 

  Zato što imaju više vitalne energije, koju odrasli, najčešće, smanje životnih navikama i ishranom. Treba da se ste srećni zbog povišene temperature, jer je to znak da je vaše telo imalo dovoljno vitalne energije da pokrene taj inteligentni proces čišćenja.

Ja se nadam da sam vam ponudila jedan logičan i lep pristup zdravlju koju nudi toplu reč objašnjnja i podrške onima kojima je to potrebno.

Kakve koristi vi možete imati od sirove biljne ishrane

Primite POKLON za Vas - besplatna eKnjige

Uz ovu eKnjigu vi ćete

 • naučiti koje se uobičajene bolesti mogu lako sprečiti i izlečiti zdravom sirovom biljnom ishranom
 • dobiti naučne argumente zašto je zdrava biljna ishrana ishrana za zdravlje
 • saznati koja je to zanemarena, ali vitalno važna, procena zdravlja koju većina lekara ne uzima u obzir

Ova objava ima 2 komentara.

 1. majapuzic2@gmail.com

  Draga i tako mila Marina super objasnjeno❤ Ja bih bila sretna ….kada bih i mislim da bih trebalo vec u osnovnoj skoli uvesti kao obavezan predmet ZDRAVE PREHRANE i ZDRAVOG NACINA ZIVOTA.Recimo da je u skolstvu prisutna tvoja lliteratura i da je tu uz njih jedan kvalitetan predavac- edukator.Kako bi to lijepo bilo.Ostani mi tako vedra ,nasmijana i naravno u rukama imas sve kljuceve koji god da jeste otvara ISTINU.Hvala Bogu sto postojis.
  Maja❤

  1. Marina

   Maja draga,

   Ne znate koliko mi je mila ova vaša vizija. HVALA draga Maja što vi postojite u mom životu <3

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.