Varenje je proces razlaganja svih sastojaka hrane u digestivnom traktu. Da bi naše telo iskoristilo hranljive sastojke neke hrane, neophodno je da se svi hranljivi sastojci te hrane razlože do ćelijskog nivoa.

Do nepotrpunog razlaganja, odnosno varenja hrane dolazi kada se kombinuju: 

 1. namirnice koje imaju razlčito prolazno vreme kroz digestivni trakt, pa one sa sporijim prolaznim vremenom zadržavaju one sa bržim prolaznim vremenom; 
 2. namirnice koje zahtevaju različitive digestivne enzime i različite pH vrednosti digestivnih sokova; 

Kod nepotpunog varenja, ne samo da telo ne može da iskoristi hranljive sastojke hrane, nego, da stvar bude gora, pod uticajem temperature i vlage digestivnog trakta, dolazi do fermentacije i truljenja zadržane hrane. Fermentacija i truljenje hrane podrazumeva stvaranje toksičnih sastojaka poput alkohola, sirćetne kiseline, indola, skatola i drugih. 

Simptomi lošeg varenja su: nadutost, gasovi, neprijatan miris, manjak energije, depresija, itd.  

Kako različite namirnice imaju različito prolazno vreme kroz digestivni trakt i zahtevaju specifične digestivne enzime i pH vrednosti digestivnih sokova, važno je da kombinujemo samo one namirnice koje su kompatibilne što se varenja tiče. 

Makronutrienti su izvori kalorija, postoje tri makronutrienta:

 • šećeri, odnosno ugljeni hidrati,
 • belančevine, odnosno proteini
  i
 • masti, odnosno lipidi.

Sva prirodna hrana ima sva tri makronutrienta u različitim količinama. Ovako, svu hranu klasifikujemo u grupe prema dominirajućim makronutrientima.   

Voće klasifikujemo na sledeće grupe: 

 • Slatko voće: banane, urme, japanske jabuke… 
 • Polu-kiselo voće: jabuke, kruške, maline… 
 • Kiselo voće: narandže, limun, ananas… 
 • Masno voće: avokado, kokos…  

Sačuvajte tablicu ispod desnim klikom na miša, pa zatim preko opcije save as! 😉


Povrće klasifikujemo na sledeće grupe: 

 1. Zeleno lisnato povrće: puterica, spanać, blitva…
 2. Celulozno povrće: kelj, brokoli, karfiol…
 3. Skrobno povrće:
  blago skrobno: tikvice, mlada šaragrepa…
  skrobno: starija šargarepa, bundeva… 

I imamo orašaste plodove i semenke koji spadaju u koncentrovane izvore masti i proteina.  

Prihvatljive kombinacije hrane

Slatko voće dobro se kombinuje sa:

 • slatkim voćem, na primer: banane i urme;
  polu kiselim voćem, na primer: banane i maline;
 • zelenišem, na primer: urma umotana u list zelene salata  

Polukiselo voće se kombinuje dobro sa: 

 • polukiselim voćem, na primer: jabuka i kruška;
 • slatkim voćem, na primer: banane i maline; 
 • kiselim voćem, na primer: kruška i mandarina;  
 • zelenišem;

Kiselo voće se kombinuje dobro sa: 

 • kiselim voćem, , na primer: mandarine i kivi;
 • polukiselim voćem, na primer: kruška i mandarina;
 • zelenišem, na primer: paradajz i zelena salata;
  mastima;

Zeleniš se kombinuje dobro sa svom hranom, jer je zbog svoje niskokaloričnosti i visokog sadržaja vode neutralan što se tiče varenja.

Celulozno i skrobno povrće dobro se kombinuje sa:

 • zelenišem;

Imajte na umu da, dok se blago skrobno povrće relativno dobro vari, skrobno i celulozno povrće je teško do nemoguće variti sirovo te tako, ako se koristi sirovo, najbolje ga je koristiti ili kao usitnjen dodatak jelima ili kao sokove. 

Orašasti plodovi i semenke se dobro kombinuju sa:

 • zelenišem;
 • citrusnim voćem;

Neprihvatljive kombinacije 

 • Slatko voće + kiselo voće – na primer, banana + narandža, jer kiselina odlaže varenje šećera, te tako dolazi do njegove fermentacije;
 • Slatko voće + masti – na primer, urme i orasi, jer šećeri brzo prolaze kroz usta, jednjak i želudac, bez varenja i  odmah idu u tanko crevo na apsorbicju u krvotok, za razliku od šećera, masti se zadržavaju i do 12 sati u želudcu, ovako, zadržavanje masti može da zadrži i šećere, a zadržani šećeri mogu da počnu da se fermentišu;
 • Skrob + šećeri – na primer, na standardnoj ishrani to bi bio hleb i pekmez, a na sirovoj bundeva i urme – da sve one ukusne sirove pite od bundeve – čak i ja imam recept za korpice sa bundevom – jesu ukusne ali nisu idealne kombinacije za varenje. Naime, kada mozak detektuje skrob u ustima, diktira sekreciju enzima ptijalin u pljuvački. Ptijalin je pljuvačna amilaza, enzim koji počinje razgradnju skroba tako što ga razgradi na maltozu. Ako se preskoči ova inicijalna faza varenja skroba, skrob ostaje nesvaren. Ako šećeri prekriju skrob, mozak detektuje samo šećere i ne luči se ptijalin što vodi ka nevarenju skroba.
 • Skrob + kiselo voće – na primer, na standardnoj ishrani bi to bio hleb sa paradajzom, a na sirovoj bi bila šargarepa sa paradajzom. Kiselina uništi ptijalin, te opet ne dolazi do inicijalne faze varenja skroba. A ako se preskoči neka faza varenja, sledeća ne može da se obavi.
 • Skrob + masti – na primer, na standardnoj ishrani bi to bio pomfrit, a bundeva i  avokado na sirovoj ishrani. Nakon što skrob – delimično sada već razložen na maltozu – prođe iz želudca u duodenum, gornji deo tankog creva, pankreas luči amilazu, da razgradi maltozu na glukozu za apsorbciju u krvotok. Međutim, ako sa maltozom dođu i masti, oslobađa se žuč da razgradi masti na masne kiseline. Masne kiseline stvaraju kiselu sredinu koja inhibira sekreciju pankreasne amilaze. Ovako, dolazi do fermentacije maltoze.
 • Skrob + proteini – prva asocijacija: pasulj – bogat skrobom i proteinima, te tako stvara gasove. Evo objšanjenja i zašto: Pepsin, enzim za razgradnju proteina, zahteva kiselu pH vrednost digestivnih sokova, a skrob baznu. Procesi koji zahtevaju suprotne pH vrednosti sredine ne mogu da se odvijaju zajedno istovremeno, te dolazi do lošeg varenja.
 • Masti + proteini – na standardnoj ishrani to bi bilo ulje na mesu, a na sirovoj ishrani to bi bio avokado sa orašastim plodovima. Masti inhibiraju sekreciju pepsina, enzima za razgradnju proteina, kao i hidrohlorične kiseline – kiseline za aktivnost pepsina.  

Dinje i lubenice najbolje je ne mešati sa ostalom hranom, zbog toga što sadrže veći sadržaj vode od ostale hrane i tako prolaze brže kroz digestivni trakt, pa bi njihovo mešanje sa drugom hranom izazvalo njihovo zadržavanje u digestivnom traktu i fermentaciju.

Iz mog iskustva, međutim, kombinacija dinja sa malinama i borovnicama je u redu. Takođe, dosta ljudi bez problema dodaju na lubenice sok limuna ili marakuju, voće strasti. 

To bi bilo sve o pravilnom kombinovanju hrane, a sada unapred da odgovorim za komentar koji će se, verujem, pojaviti:

Ali, u prirodi ionako sva hrana ima sva tri makronutrienta, te tako pravila oko kombinovanja hrane nemaju smisla.

Nije baš tako, što se može i lako dokazati – nakon nekog vremena vrlo jednostavne i čiste ishrane probajte neku od neprihvatljivih kombinacija i videćete simptome lošeg varenja. Istina je da sva prirodna hrana  ima sva tri makronutrienta i da naše telo može da vari sva tri makronutrienta iz naše biološke hrane, takva kakva se nađu u prirodnoj kombinaciji neke hrane. Međutim, to nije isto kada mi sami pravimo kombinacije različite hrane koja ima vrlo različite kompozicije i zahteva različite uslove za varenje.

Nadam se da vam je ovaj blog post od koristi. A sada, pitanje za vas: Koje je vaše iskustvo sa kombinovanjem hrane? Molim vas, ostavite vaše odgovore u komentarima.

Kakve koristi vi možete imati od sirove biljne ishrane

Primite POKLON za Vas - besplatna eKnjige

Uz ovu eKnjigu vi ćete

 • naučiti koje se uobičajene bolesti mogu lako sprečiti i izlečiti zdravom sirovom biljnom ishranom
 • dobiti naučne argumente zašto je zdrava biljna ishrana ishrana za zdravlje
 • saznati koja je to zanemarena, ali vitalno važna, procena zdravlja koju većina lekara ne uzima u obzir

Ova objava ima 12 komentara.

 1. Predrag

  Ja najvise volim da jedem paradajz, hleb, malinovo ulje i malo posolim. Ponekad dodam tofu ili sejtan. Da, posle toga ponekad ako jedem i tofu ili sejtan bude mi teško, pa uzmem 2-3 karanfilića. Mislim da mi karanfilići potpomognu varenje, ako nisam dobro iskombinovao hranu ili ako sam preterao ili ako treba da idem na trening trcanja za npr.2 sata.

 2. Andrija

  Pozdrav. Dopao mi se vaš blog. Imam pitanje. Obično za doručak kombinujem ovsene pahuljice sa: jajima, kefirom i suncekretovim puterom uz dodatak nekog voća ili povrća. Da li je to prihvatljivo? Hvala unapred.????

  1. Marina

   Poštovanje dragi Andrija!

   Veliko hvala na čitanju mog bloga i lepim rečima. Drago mi je da vam se moj blog sviđa.

   Hvala na pitanju i poverenju. Hm… naravno, ništa nije crno-belo, i takav doručak je bolji od na primer roštilja i slično, ali moglo bi biti još bolje! ????

   Najtoplije prepporučujem da pročitete knjigu „Ishrana 80 10 10“
   https://biljnaishrana.com/dobro-dosli/knjige-ishrana-i-zdravlje/knjiga-ishrana-801010/

   Videćete koliko će vam se razumevanje ishrane promeniti. ???? A kada je pročitate, vratite se na vaše pitanje koje ste postavili ovde i vi meni odgovorite
   šta ste naučili.

   U potpisu: učiteljica koja daje korake ka samoučenju, jer to je jedini put učenju sa pravim razumevanjem naučenog ????‍????????

   1. Andrija

    Poštovanje Marina.
    Nema na čemu. Uvek sam rad da pohvalim nečiji trud i želju da se pomogne.
    Hvala vam na opširnom i kvalitetnom odgovoru.
    Obavezno ću nabaviti preporučenu knjigu sa vaše strane. Svakako javljam utiske. Slažem sa vama da se na sopstvenom trudu i iskustvu stiže do rezultata. Svako dobro. ☺️

 3. Kristina

  Pozdrav ! Sve pohvale za blog , rad trud … veoma korisno i edukativno ! Zanima me koje su kombinacije voća kao i povrća ( bez mešanja jednih i drugih ) najbolje za pojesti posle treninga za rast mišića ? dva tri primera biće sasvim dovoljna 🙂 hvala unapred i veliki pozdrav !!

  1. Marina

   Poštovanje draga Kristina!

   Hvala na lepim rečima. Skroz razumem iz kod načina razmišljanja dolazi vaše pitanje. Nadam se da vas neću previše razočarati kada vam kažem da ja nemam te tajne recepte za rast mišića. Niti ih iko ima. Istina, pod uticajem životinjskih hormona i kuvanih proteina koji izazivaju zapaljenje, kao i soli koja izaziva naduveni izgled, dolazi do lažnog izgleda velikih mišića.

   Bez toga, samo je potrebno stavljati mišiće pod opterećenje, praćenjo dovoljnim odmorom i dovoljnim unosom kalorija iz naše prirodne hrane.

   Nadam se da vas nisam previše razočarala ????

 4. Goca

  Hvala za ovako slikovito i jednostavno objasnjenje koje ne moze da se nadje na jednom mestu, ovako koncizno i sazeto. U koju grupu spada crni i beli luk? Paprika?

  1. Hvala draga Goco, drago mi je da vam koristi. 👩‍🏫

   Svaka vrsta luka je povrće, isto važi i za stabljikasti celer. Paprika je botanički gledano voće, ali se u kulinarstvu podrazumeva kao povrće. Lično, ja svakako papriku ne doživljavam kao voće 🙂

   Nadam se da sam pomogla!

 5. Sofija

  Veliki pozdrav. Jednom smo se čak i družile na ručku koji smo sami pripremali ( Beograd) ima tome možda 5 godina. Bilo je jako ugodno u društvu. Čak sam i knjigi pre roga kupila i emailove primala. Jako retko otvaram email. U međuvremenu sam mnoge krivudave staze išla, a i tri zaražena krpelja su me ugrizla… Sad opet moram da se urazumim i zaista više da se ne vraćam na stare staze Ivice i Marice,, knjigu sam zametnula ali ću je potražiti. Ono što me interesira je bundeva. Kako da se kombinira kao i kesteni i da li je potrebno da sve moramo s nečim jesti tj kombinirati. Hvala i sve najbolje. 🍀🍀☀️☀️

  1. Pozdrav Sofija draga!

   Nakon svih krivudavih puteva i 3 krpelja… DOBRO MI DOŠLI nazad 🤗🤗🤗

   Bravo za odluku! Pozivam vas odmah na besplatnu verziju mog onlajn programa za prelazak na sirovu ishranu – verujem da će vam pomoći. Slobodno se registrujte preko sledećeg linka:
   https://programi.biljnaishrana.com/program-sirove-ishrane-besplatan/

   Rado ću odgovoriti na pitanja.

   Bundeva je skrobasto povrće, te dobro ide uz zeleniš. Evo jednog recepta za bundevu koji je omiljen mnogima koji su ga probali:
   https://www.biljnaishrana.com/kuhinja-topao-kremast-puding/

   Kesten je teško svarljiv u svom sirovom stanju, te – bar koliko je meni poznato – nije jestiv bez termičke obrade. Ako nemate želju da budete na 100% sirovoj ishrani,
   kestenje se dobro kombinuje uz salate.

   Nadam se da ovi odgovori pomažu! ☺️

 6. Matjaž

  Marina hvala vam da djelite vaše znanje s nama. Zanima me koliko vremena treba proč izmedžu obroka sladko sadje -kiselo sadje / sladko sadje – orašasti plodovi?
  Hvala na odgovoru

  1. Poštovanje Matjaž!

   Hvala na komentaru, lepim rečima i pitanju.

   Nisam sigurna da sam razumela… Šta podrazumevate tačno pod obrokom od orašastih plodova?

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.