Postoji nekoliko različitih sorti kukuruza šećerca. Moja omiljena sorta, koja je ujedno izuzetno ukusna u svom sirovom stanju kada je kukuruz skroz zreo i svež, jeste sorta za koju ja verujem da se zove Sweet Nugget F1. 🌽

Klipovi ove sorte slatkog kukuruza su dužine tipično između 17 i 22 cm, a prečnik klipa u proseku iznosi oko 4,5 cm. 

Zrna su krupna, praugaonog oblika, nenaglašeno ispupčena, štaviše, poneka su i ravna, tamno žute, skoro narandžste boje. 

Zrna su meka, a NE hrskave tekture. 

Sladak, prijatna ukus prisutan je kada je klip kukuruza skroz zreo, što se prepoznaje po tome što su zrna puna kukuruznog mleka – pritisnete jedno zrno i tada će iz njega iscuriti beličasta kukuruzna tečnost.

Vreme sejanja ove sorte slatkog kukuruza je između sredine aprila i početka juna, a vreme žetve je prva polovina septembra. 📆

Interesantno za kukuruz generalno, je da je kod ove biljne vrste procesa sazrevanja suprotan u odnosu na proces sazrevanja voća. 

🍌 Plodovi voća prvo sadrže skrob, a tokom sazrevanja taj skrob postaje jednostavan šećer. Plod voća je zreo kada je sav skrob u plodu pretvoren u jednostavne šećere. Tako se i prepoznaje skroz zreo plod voća – kada je mek na dodir, sladak i lak za varenje. 

🌽 Kod kukuruza imamo suprotan proces. Zreo, mlad klip kukuruza sadrži jednostavne šećere. Nakon branja, najbolje je da se kukuruz iskoristi odmah ili makar u prvih nekoliko sati, jer nakon branja ti jednostavni šećeri se pretvaraju u skrob. U roku od prvih 24 č nakon branja, kukuruz postaje prevashodno skrobna namirnica. Kada je kukuruz skroban, ima tvrda zrna koja su teška za varenje tako sirova, te se moraju kuvati. 

Međutim, zaleđivanjem kukuruza možemo da zaustavimo proces pretvaranja šećera u skrob i da omekšamo zrna kukuruza.

Prilikom zaleđivanja neke namirnice, voda unutar ćelija date namirnice se pretvara u kristale leda koji zauzimaju veću zapreminu prostora od nezaleđene vode. Zbog ove pojave, ćelijske opne te namirnice pucaju. Kada se ta ista namirnica odmrzava, kristali leda se tope, automatski zauzimajući manju zapreminu prostora nego u svom zaleđenom stanju. Ovako, odjednom ima više prostora između sada napuknutih ćelijskih zidova hrane i unutrašnje tečnosti ćelija. A ceo ovaj proces daje meku teksturu hrane. 

Važno je napomenuti da se po zakonu svako povrće, uključujući kukuruz, ali isključujući papriku i naravno voće, mora blanširati pre zamrzavanja, ako se prodaje na tržištu. 

Dakle, kupovni zamrznut kukuruz NIJE sirova hrana, nego blanširana.

Blanširanje je proces izlaganja hrane na svega par minuta ključaloj slanoj vodi radi deaktivacije enzima u hrani koji dovode do oksidacije hrane (promena boje hrane), i uništavanja mikroorganizama u hrani kako bi se sprečilo potencijalno kvarenje hrane, odnosno produžio rok trajanja namirnice.

Priprema sirovog kukuruza

1) Očistite klipove kukuruza

 • Uklonite listove sa zrelih i mladih klipova kukuruza.
 • Potrebna oprema:
 • higijenske rukavice
 • staklena tegla sa hermetičkim zatvaraćem
 • kese za zamrzivač

2) Sačuvajte kukuruznu svilu

 • Prilikom skidanja listova sa kukuruza, sačuvajte tkz. kukuruznu svilu od koje možete praviti jako ukusan čaj. 🫖
 • Jednostavno izdvojite kukuruznu svilu od listova kukuruza, stavite je u čistu i potpuno suvu staklenu teglicu sa hermetičkim zatvaračem, pa tako u kuhinjski ormarić. Koristite nakupljenu kukuruznu svilu kada god želite jedan lep čaj. 

🫖 Čaj od kukuruze svile je jedan od mojih omiljenih biljnih čajeva! Ima kristalno čistu, gotovo, providnu boju, koju prati prijatan, umirujući miris i ukus.

🫖 Ispitivanja pokazuju da konzumacija ovog čaja ublažava simptome hiperglikemije, depresije i iscrpljenosti. 

🫖 Takođe, ovaj čaj može da se koristi za masažu temena glave u cilju stimulacije rasta kose. 

3) Stavite očišćene klipove kukurua u zamrzivač ❄️

 • Nakon što ste uredno očistili klipove kukuruza, stavljajte ih u kese za zamrzivač, pa tako u zamrzivač.
 • Ostavite klipove u zamrzivaču na nekih 24č, kako bi se dobro zamrznuli.
 • Oko 8 sati pre nego što biste želeli da koristite kukuruz u nekom obroku, izvadite par klipova kukurza iz zamrzivača i iz kese.
 • Stavite ih na tanjir, pa tako prvo u frižider.

❄️ Zamrznutu hranu prvo treba odmrzavati u frižideru na prvih sat – dva, pa tek onda dovršiti odmrzavanje hrane za sobnoj temperaturi.

❄️ Ovaj metod odmrzavanja hrane sprečava potencijalno razvijanje bakterija na hrani do kojeg može doći kada se zamrznuta hrana odmah izloži sobnoj temperaturi.

4) Podgrejte kukuruz u dehidratoru

 • Kada je kukuruz odrmznut, možete ga i malo podgrejati u dehidratoru.

🌽 A kada je jednom kukuruz skroz odmrznut… vidite li samo koliko su mu sada zrna meka? 

E, ovako ima savršenu teksturu i zaista je ukusan!

Toliko je ukusan da… (GLEDAJTE VIDEO 🎥😉) da ja već vidim kako se mom ortodontu – Miljani Candir iz Novog Sada – sada podiže kosa na glavi dok gleda ovu scenu i čujem je dovde kako vrišiti: 

Ne grizi taj kukuruz, slomićeš protezu!

Dobro, dobro… evo, neću…

Poenta: ako nosite protezu za zube, ne grizite kukuruz. 🦷

5) Skinite zrna sa klipa kukuruza

 • Lepo skinete zrna kukurza sa klipa, pa ih dodajte na vašu omiljenu salatu ili u mom slučaju testeninama od tikvica.

A sve ovo ću sada lepo da zagrejem u rerni novog doba – dehidratoru. 


🛍🛒👩‍🍳

Dehidrator je kuhinjski uređaj koji vam omogućava da podgrejete hranu bez termičke obrade hrane. Ovako, dobijate sirovo, a toplo jelo bez toksičnih nusprodukata kuvanja, i uz očuvanje svih nutrienata.

Na dehidratoru 'Sedona Supreme' dobijate mogućnost dvofaznog sušenja hrane na 2 različite temperature. Naručite vaš dehidrator lagano i bezbedno na sajtu 'Biljna ishrana'.

Naručite dehidrator OVDE

🛍🛒👩‍🍳

I dobijamo jednu lepu i ukusnu, sirovu, a toplu večeru. 

Sirovo, a toplo – ma, gde sam to već čula? A da!

🛍🛒👩‍🍳

Sirovo, a toplo je knjiga recepata u kojoj vi dobijate 40 ukusnih i zdravih, sirovih receparta koji su blago podgrejani u dehidraroru.

Naručite knjigu
Sirovo, a toplo OVDE

🛍🛒👩‍🍳

A možete čak i od ovako omekšanih zrna kukuruza da napravite ukusan preliv za salatu ili špagete od tikvica ili krastavaca. 

Da biste napravili preliv, potrebno je da jednostavno izblendate zrna u blenderu i po želji dodate po neki začin.

🛍🛒👩‍🍳

Tajna dobre salate je u prelivu, a tajna preliva je u  blenderu.

Naručite blender OVDE

🛍🛒👩‍🍳

Hvala vam na poseti mom sajtu, gledanju videa i čitanju ove blog objave. Iskreno se nadam da ste naučili nešto lepo i korisno o kukuruzu, što ćete rado primenjivati u vašem životu i ishrani. 

Na samom kraju ove blog objave, vi dobijate POKLON 🎁 

kupon za 10% popusta na čitav
👩‍🍳 Kulinarski set sirove ishrane 🥗

U
👩‍🍳 Kulinarskom setu sirove ishrane 🥗 
vi dobijate 157 ukusnih i zdravih recepata sirove biljne hrane.

Nema više besciljnog pretraživanja interneta i upadanje u mora recepata koji su komplikovani da se naprave, sadrže mnogo masti, puni su iritantanta za digestivni sistem i teško se vare.

Ovaj set sirove ishrane daje vam sve šta vam treba za vašu ukusnu i zdravu sirovu ishranu! 👩‍🍳

Svi recepti iz ovog seta:

 • poštuju pravilno kombinovanje hrane
 • lepi su za oko
 • ukusni za nepce
 • jednostavni za pripremu
 • lagani za varenje

Možete odabrati sve, ili samo pojedinačne artikle iz ovog seta.

Za ceo set dobijate i popust primenom kupona za popust


zdravoiukusno

'Kulinarski set Biljne ishrane' - komplet u kojem vi dobijate ukupno 157 ukusnih i zdravih recepata od sveže biljne hrane. Uz ovaj 'Kulinarski set Biljne ishrane', vi dobijate 2 knjige recepata i 2 onlajn programa, kako biste naučili da pripremate svežu biljnu hranu na ukusan i zdrav način.

Ova objava ima 3 komentara.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.